העליה במחיר דירות בישראל לצד יוקר המחיה, הביאה לעליה ניכרת בכמות שוכרי הדירות. מציאות זו מולידה לא מעט סכסוכים בין משכיר הדירה לבין שוכר הדירה, אודות תשלום שלא נמסר למשכיר או סכום שלא הושב לשוכר בהתאם למה שנקבע בין הצדדים או אודות הסכמות כאלו ואחרות בחוזה שנחתם בין הצדדים. אין ספק שמדובר ברגעים מתסכלים ביותר, ולכן עומדת בפני הצד הנפגע האפשרות להגשת תביעה קטנה בנושא שכירות לשם מיצוי זכויותיו.
שכירות היא תחום רחב ומשכך עולות סוגיות מרובות המוסדרות במסגרת יחסי משכיר-שוכר, אך לעיתים מוצא עצמו אחד הצדדים בפני שוקת שבורה, ואין מנוס אלא למצות את זכויותיו שאמצעות הגשת תביעה. להלן מספר סוגיות נפוצות בעניין חוזה שכירות למגורים שבגינן מוגשות תביעות רבות:
מהו חוזה שכירות למגורים?
- הגדרה: חוזה שכירות למגורים הוא חוזה שבמסגרתו מוקנית זכות שכירות בדירה למטרת מגורים.
- חוזה שכירות למגורים צריך להיעשות בכתב. הצדדים לחוזה – המשכיר והשוכר – צריכים לחתום עליו, וכל אחד מהם צריך לקבל העתק חתום מהחוזה.
- אף שהחוזה צריך להיערך בכתב ולהיחתם על-ידי השוכר והמשכיר, גם אם החוזה לא נחתם, וגם אם נעשה בעל-פה, החוזה וההסכמות שעליהן הסכימו הצדדים יהיו בתוקף.
מה הם התנאים שצריכים להופיע בחוזה שכירות למגורים?
- חוזה שכירות למגורים צריך לכלול, בין היתר, את הפרטים הבאים (המפורטים בתוספת השנייה לחוק השכירות והשאילה):
- כתובת הדירה המושכרת.
- שמות הצדדים לחוזה, מספרי תעודת הזהות שלהם ומענם.
- תיאור הדירה המושכרת, הריהוט והאביזרים שבה, ובכלל זה תיאור חלקי הרכוש המשותף הצמודים לדירה, שהושכרו.
- תקופת השכירות, קיומה של אפשרות להארכת התקופה ותנאי האפשרות להארכה, וקיומה של זכות לביטול החוזה ותנאי הביטול.
- דמי השכירות, מועד תשלומם ואופן התשלום.
- תשלומים נוספים החלים על השוכר שאינם דמי שכירות, אם ישנם, וגובהם.
- פגם, או ליקוי אחר בדירה המושכרת שאינו קל ערך, הידוע למשכיר בעת כריתת החוזה, וכל דבר אחר בדירה המושכרת או בסביבתה או בנכס המשמש אותה הגורם או העלול לגרום הפרעה של ממש לשימוש בדירה המושכרת והידוע למשכיר בעת כריתת החוזה.
- הערה חשובה: לא ניתן לקבוע בחוזה תנאים העומדים בניגוד לחוק, או להטיל על השוכר תשלומים שלא נקבעו בחוק. לתנאים כאלה שנקבעו בחוזה אין תוקף (אפילו אם השוכר הסכים להם).
איפה מופיעים חוקי השכירות?
- חוק השכירות והשאילה, תשל"א-1971 – סעיפים 25א-25ד
יש להבהיר לקורא שכל הכתוב במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית ו/או כדי ליצור יחסי עו"ד-לקוח מכל סוג שהוא. כותב המאמר אינו נושא באחריות כלשהי כלפי קורא המאמר והלה נדרש לקבל עצה מקצועית, המותאמת לנסיבות המיוחדות החלות לעניינו, לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים ו/או המצורפים להם.